BUSINESS INTERMEDIAIR

Ons INFO Blog

Sinds 2020 geldt er een nieuwe regeling als u aan een werknemer een fiets van de zaak ter beschikking stelt. De regeling wordt veel gebruikt, maar omdat er toch nog wat zaken onduidelijk waren, heeft de Belastingdienst een en ander verduidelijkt.

 

Fiets van de zaak werknemer

Ter beschikking stellen. De regels die we hier beschrijven, gelden als u als werkgever aan een werknemer een fiets ter beschikking stelt. Dit betekent dus dat de fiets geen eigendom van de werknemer wordt. 

 

Bijtelling voor privégebruik

Bijtelling van 7%. 

Net als bij een auto die u ter beschikking stelt, wordt er voor een fiets van de zaak een bijtelling voor privégebruik berekend. Deze bijtelling bedraagt 7% van de waarde van de fiets. Let op.  Deze bijtelling geldt niet alleen voor gewone en elektrische fietsen, maar ook voor zogenaamde ‘speed pedelecs’. 

 

Over welke waarde? U moet de bijtelling berekenen over de consumentenadviesprijs die de fabrikant hanteert. Bij een fiets met een waarde van € 1.500 bedraagt de bijtelling € 1.500 x 7% = € 105. Per maand dus minder dan een tientje. 

Voor woon-werkverkeer. Als de fiets voor woon-werkverkeer gebruikt mag worden, geldt de bijtelling ook. Let op.  Het is niet mogelijk om te bewijzen dat de fiets niet of maar heel beperkt privé gebruikt wordt (zoals bij een auto van de zaak). 

 

Eigen bijdrage werknemer

Aftrek. U kunt ervoor kiezen om de werknemer een eigen bijdrage te laten betalen. De eigen bijdrage verlaagt de bijtelling, maar deze kan niet negatief worden. Let op.  U mag de bijtelling niet verlagen omdat de werknemer de oplaadkosten thuis van de accu van een elektrische fiets betaalt. 

 

Loon of werkkostenregeling?

U kunt kiezen of u de bijtelling tot het loon van de werknemer rekent of dat u deze onderbrengt in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. 

Loon. Als u de bijtelling als loon behandelt, betaalt de werknemer loonheffing over de bijtelling en betaalt u premies werknemersverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet. 

Werkkostenregeling. De bijtelling ten laste van de vrije ruimte in de werkkostenregeling brengen, voorkomt deze heffingen, maar kan wel leiden tot 80% eindheffing als u de vrije ruimte overschrijdt. 

 

Accessoires

Onbelast vergoeden of verstrekken. Als u een fiets ter beschikking stelt, dan mag u daarnaast accessoires van de fiets onbelast vergoeden of verstrekken. Daaronder vallen bijv. een extra slot, fietstassen, een fietsmand of een steun voor de tas. Ook reparatiekosten en de kosten van een fietsverzekering vallen hieronder. Let op.  De kosten van een regenpak vallen hier niet onder, omdat deze niets te maken hebben met de fiets. De kosten van het regenpak kunt u natuurlijk wel weer in de vrije ruimte van de werkkostenregeling onderbrengen. 

 

Samenloop met kilometervergoeding

Kilometervergoeding belast. Als u een vergoeding betaalt voor de zakelijke of woon-werkverkeerkilometers die de werknemer rijdt met de fiets van de zaak, dan mag dat niet onbelast. Er is namelijk al sprake van vervoer vanwege de werkgever. Tip.  De kilometervergoeding mag u wel in de vrije ruimte van de werkkostenregeling onderbrengen. 

De regeling voor een ter beschikking gestelde fiets is niet ingewikkeld. Let wel op dat als u ervoor kiest om de regeling te combineren met de vrije ruimte van de werkkostenregeling, u dan de vrije ruimte niet overschrijdt, want dan wordt de fietsregeling een dure aangelegenheid.