BUSINESS INTERMEDIAIR

Ons INFO Blog

De privacywet AVG geldt voor alle bedrijven, maar wordt nog niet altijd netjes nageleefd. Voldoen aan de regels kost tijd, maar kan veel ellende besparen. 

 

1. Handhaving. 

Drie jaar na de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voldoen veel bedrijven nog niet aan de wet, vaak omdat ze denken dat er niet wordt gehandhaafd. Dat is incorrect. De Autoriteit Persoonsgegevens (https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl) ziet met boetes toe op naleving. Dailybits.be(https://www.dailybits.be/item/overzicht-gdpr-boetes-rechtszaken/#NL) noemt onder meer een boete voor Booking.com (€ 475.000) wegens het te laat melden van een datalek en voor een orthodontiepraktijk met een website zonder het juiste certificaat (€ 12.000).

 

2. Voor (bijna) iedereen. 

Ook hebben veel bedrijven de indruk dat de wet niet geldt voor kleine ondernemers of zzp’ers. Ook dat is niet zo, vertelt AVG voor kleine organisaties (https://avg-voor-mkb.nl/tips-en-advies). Het is dus voor iedere ondernemer zaak zich op de AVG te oriënteren. Daarbij helpt de KvK (https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/wetten-en-regels/privacywetgeving-avg-wanneer-ben-je-compliant/#stappen) u op weg met nuttige informatie en is de AVG-Regelhulp (https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/avg/#/welkom) van de Autoriteit Persoonsgegevens een goede start om met de AVG aan de slag te gaan.

 

3. Software. 

De opslag en verwerking van gebruikersgegevens in landen buiten de EU verdient speciale aandacht na een uitspraak van de Duitse toezichthouder, meldt Marketingfacts (https://marketingfacts.nl/berichten/gebruik-mailchimp-is-overtreding-van-de-avg). Den.nl(https://www.den.nl/actueel/artikelen/586/breng-je-nieuwe-software-en-systemen-in-lijn-met-de-avg-een-stappenplan) heeft een stappenplan voor het kiezen van software die AVG-proof is.

 

4. Recht op vergetelheid. 

Bij de naleving van de AVG-regels gaat het vaak mis met het recht op vergetelheid , dat bepaalt wanneer u privacygevoelige gegevens moet wissen. De Autoriteit Persoonsgegevens (https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/zelf-doen/gebruik-uw-privacyrechten/recht-op-vergetelheid) gaat er dieper op in.

Bescherm de privacy van klanten, relaties en personeel met de AVG-Regelhulp. Door naleving van de AVG voorkomt u een boete en imagoschade.